Neler yeni

Azurio

Bronz
Katılım
29 Ocak 2022
Mesajlar
6
Tepkime puanı
20
Puanları
20
Matrix serisinin ilki 1999 yılında paylaşıldığını duyduğumda çok şaşırmıştım. O zaman göre böyle bir filmin çıkması ve bunun sonradan diğer serilerinin gelmesi çok iyi. Gelecekteki distopik bir dünyada geçen filmde, gerçek ve sanal dünya arasındaki geçişler işleniyordu. Lakin serinin devam filmleri ve The AniMatrix filmleri ile hikayenin öncesi tamamlandı, anlam bütünlüğü kazandı. Yoksa durduk yere bir gün, bir bilgisayar programcısının ekranına kim, neden, nasıl yazacak: Wake Up Neo!

wake-up-neo.png

Matrix Serisi Nasıl Oluşuyor?


Zaman belirtilmemiş, lakin 100-200 yıl sonrası bile olabilir. Teknoloji gelişimi ile insanlar yapay zekayı geliştirmişler ve tüm işleri yapacak robotlar göreve başladı. İnşaat, sağlık ve üretim bantlarında, her yerde robotlar çalışıyor. Geliştirilen yapay zekaları sayesinde robotların yaptıkları işin kalitesi yüksek ve kendi kendilerine öğrenme becerileri var. Böylece insanlar kendilerine çok zaman ayırmaya başlamış ta ki bir gün bir ev robotu sahibinin emirlerine uymayıp, kendi kararı ile efendisini öldürmüştür. Bu yüzden insanlar robotları kendilerine karşı bir tehdit olarak görür ve aldıkları karar ile tüm robotları öldürmeye karar vermişlerdir. Öldürdükleri robotları toplu robot mezarlarına yada denizin en derinlerine attılar. Bu toplu imhadan kaçabilen robotlar insanlardan uzak bir yerde bir araya geldiler ve öğrenip gelişmeye devam ettiler. İnsanlardan daha hızlı ve daha çok üretiyorlardı. İnsanlarla ortak yaşama tekrar entegre olduklarında ise kendi hakları ve kendi kararlarını uygulamaya başladılar. İlk başlarda ortak ve eşit şartlarda dünyayı paylaşırken, robotlar teknolojik ve ekonomik olarak üstün konuma gelmeye başladılar.

Güç dengesini makinelerden yana değiştiğini gören insanlar, dünya liderleri toplantısı düzenlediler. Bu toplantıya 2 robot insan kıyafetleri ile katılınca, liderler toplantısında karmaşa çıkıyor ve robotların bu davranışları hakaret olarak algılanıyor. Bu davranışın, robotların kendi hadlerini bilmezlik olarak kabul ediliyor ve makinelere karşı savaş kararı alınıyor.


Matrix İçinde Sanal Dünya


Matrix simülasyonuna bağlı olan bir insanın bedeni Tarla adı verilen enerji santrallerinde robotların ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlayan pil - akü olarak kullanılıyor. Aynı zamanda simülasyona bağlı zihinlerinde bir rüya yaşam içinde yaşıyorlar. Mimar’ın ilk kurguladığı bu 1. Matrix simülasyonu o kadar kusursuzdu ki insanlar için mükemmel bir yerdi. Sanal dünyada çok mutlu ve keyifli bir yaşam süren insanların bazıları bunun gerçek olamayacak kadar güzel olduğunu fark ettiler ve sorgulamaya başladılar. Sorgulamaya başlayan insanlar simülasyonu fark edenlerin beyin fonksiyonları durmaya ve bedenleri ölmeye başladı.

Mimar 2. Matrix Sistemini İnşa Ediyor


İnsanların simülasyonu fark etmesi üzerine Mimar sorunun insan zihninden ve işleyiş sisteminden kaynaklandığını tespit etti ve Kahin adlı yazılımını 2. Matrix sistemine ekledi. Kahin, insanların seçim yapma ve beklentilerini ve ihtiyaçlarını keşfeden bir yazılımdı. İnsan düşünce sistemi İnsan düşünce sistemi, kendi seçimlerini yaparak, kendi kararlarını aldıklarını sanmayı seviyordu. Böylece Kahin, insanların seçimler yaptıklarını zannedecekleri şekilde 2. Matrix simülasyonunu güncelledi. İnsanlar sanal dünyasında kendi tercihleri ve bunların sonuçları ile yüzleşiyorlar. Sistemde bir açık ortaya çıktı ve bazı insanlar, bağlı oldukları sanal dünyadaki tercihlerine, gerçek dünyada uyanmaya başladılar. Uyandıklarında enerji üretimi için enselerinden bağlı oldukları pil havuzlarında canlanıyorlar. Bu şekilde uyanan insanlar, dünyanın merkezine inerek Zion şehrini kurdular ve robotlarda uzakta yaşamaya başladılar.

Filmin anlamını araştırırken, bence herhangi bir karakterin söylediği herhangi bir bilgiyi sadece onun algısı olarak almalıyız. Herhangi bir karakterin gerçek olarak algılayabileceği şeylerin ve gerçeği nasıl gördüklerinin sınırları vardır. Özellikle Mimar, bize çok fazla ağır bilgi döküyor, ancak kendisi bile mükemmellik olarak nitelendirdiği ve diğerlerinin katı matematiksel düşünme olarak etiketlediği belirli sınırlamalara bağlı olduğunu kabul ediyor.
 

                                                                                                  
Üst Alt